Speciale aanbieding

   
     Bel ons voor een afspraak. 06-12094709

Het einde van Windows XP   arrow

EINDE VAN WINDOWS XP

Microsoft heeft Windows XP (het populaire besturingssysteem voor desktop en laptop) erg lang ondersteund. Je kunt het nieuws niet gemist hebben: nu komt er toch echt, na bijna dertien jaren, een einde aan deze ondersteuning door Microsoft. Met inmiddels drie opvolgende producten wordt het tijd patches en security-updates voor Windows XP vaarwel te zeggen. Op 8 april van dit jaar moet je over zijn gestapt naar een nieuwere Windows-versie om veilig te kunnen werken.

Hoezo ‘moet’? Geen paniek!
Laat je vooral geen angst aanpraten. Het zwaard van Damocles hangt niet boven je hoofd. Ben je met de migratie bezig maar lukt het niet om die voor 8 april af te ronden omdat het testen en converteren van legacy applicaties simpelweg meer tijd kost dan je handjes ter beschikking hebt? Gebruik je oudere randapparaten of componenten die moeizaam aan de praat zijn te krijgen met een nieuwe Windows-versie? Of misschien heb je wel even andere prioriteiten en is het migreren van je allerlaatste Windows XP-werkplekken nog geen optie. Je bent overigens niet de enige die het niet haalt, want diverse onderzoeken laten zien dat tussen 10 en 30 procent van de werkplekken (afhankelijk van het onderzoek) op 8 april nog Windows XP zal draaien.

Wat kun je doen om Windows XP ook na zijn pensioenleeftijd nog even te gebruiken?
Om te beginnen is de migratietijd te rekken door deel te nemen aan het Custom Support programma van Microsoft. Tegen betaling ontvang je dan gewoon weer beveiligingsupdates. Helaas zijn de kosten per device fors en bovendien ontvang je alleen beveiligingsupdates die Microsoft als ‘kritisch’ aanduidt. Is dit niet voor jouw organisatie weggelegd, dan is er een hele reeks aan kleinere en grotere technische maatregelen die je kunt nemen om Windows XP nog even te blijven gebruiken om de tijd te overbruggen tot de migratie is afgerond. Denk daarbij aan relatief eenvoudige zaken zoals het inschakelen van de Windows Firewall en het gebruiken van een niet-Microsoft antivirusoplossing die ook controleert op malware.

Omdat veel security-lekken zich in Internet Explorer bevinden, die bovendien sterk verouderd is op Windows XP, is aan te raden over te stappen naar een modernere browser, bijvoorbeeld Google Chrome. Ingewikkeldere maatregelen zijn bijvoorbeeld het inzetten van mandatory profiles, applicatie sandboxing, software restriction policies, data execution prevention (DEP) en de Microsoft Enhanced Mitigation Experience Toolkit.

Windows XP blijft na 8 april 2014 gewoon werken. Het is niet zo dat de computer niet meer opstart of niet meer bruikbaar wordt. Haal je het niet vóór 8 april volledig te migreren? Neem dan in ieder geval voor die tijd de genoemde en nog een reeks andere maatregelen om de risico’s tot een minimum te beperken.
Maar uiteindelijk is het verstandig Windows XP zo snel mogelijk te verlaten, want we zitten in de gevarenzone zonder beveiligingsupdates!

Windows XP wordt binnenkort erg onveilig. Gelukkig kan je het gevaar beperken met een aantal eenvoudige maatregelen.
Dat het, zeker op termijn, een slecht idee is om het populaire OS te blijven gebruiken, kan niet genoeg benadrukt worden. Toch zullen heel wat mensen en bedrijven het besturingssysteem nog niet onmiddellijk vervangen. Zeker wanneer er op 9 april niets gebeurt (en er zal niets gebeuren) zullen velen denken dat het gevaar overroepen was. Onterecht, want zodra de ondersteuning stopt is het slechts een kwestie van tijd alvorens een kwetsbaar achterpoortje gevonden wordt, en dan is het hek van de dam.

Nuttige tips: Wil je XP kost wat het kost toch blijven gebruiken, neem dan op zijn minst een aantal voorzorgsmaatregelen. 

  • Zorg er eerst en vooral voor dat je Windows op 8 april helemaal bijgewerkt is. Installeer zeker de allerlaatste updates.
  • Vertrouw niet op Internet Explorer. De recentste versie werkt al niet op XP en zonder regelmatige updates wordt de browser helemaal onveilig. Goede alternatieven als Mozilla Firefox en Google Chrome blijven wel ondersteund. Wat ze een stuk veiliger maakt, en bovendien zijn ze gratis. Vergeet niet de nieuwe browser als standaard in te stellen.
  • Indien je Microsoft Office gebruikt, kijk dan zeker na dat je ook hiervoor de recentste patches hebt geïnstalleerd. Oudere versies van Office voeren dingen als Flashcode uit zonder bevestiging te vragen, dus open met een gedateerde versie alleen documenten van bronnen die je vertrouwt.
  • Ga na welke software geïnstalleerd is. Verouderde programma’s houden een beveiligingsrisico in, dus verwijder de dingen die je niet meer gebruikt. Een grote schoonmaak van je XP computer ter voorbereiding van 8 april is een goed idee.
  • Zorg ervoor dat je browser zo weinig mogelijk automatisch opent en verwijder verouderde extensies (plug-ins). Zo moet je altijd zelf toestemming geven alvorens je een mogelijk gevaarlijk bestand opent. Schakel de functie Klik hier om af te spelen voor Flash in. Een klein beetje extra moeite maakt browsen een heel stuk veiliger.
  • Verwijder Java tenzij je het echt nodig hebt.
  • Ga na of er een degelijke firewall en een goed antiviruspakket op je pc staat. Het is nu belangrijker dan ooit om beide up-to-date te houden.
  • Verbind alleen met het internet via je thuisnetwerk, bij voorkeur via een NAT-router met ingebouwde firewall. Online gaan op publieke wifi-hotspots is een slecht idee.
  • Voor bedrijven is het verstandig om computers met belangrijke informatie fysiek te isoleren van het netwerk.
  • Overweeg tot slot alsnog een upgrade. We herhaalden het al vaak, misschien tot vervelens toe, maar het is echt de veiligste oplossing. Als Windows 8 je niet aanstaat kan je nog steeds kiezen voor Windows 7, online op vele plaatsen verkrijgbaar.

Naast Windows XP komt ook Office 2003 aan zijn einde
Microsoft stopt binnenkort niet alleen de ondersteuning van Windows XP, maar trekt op dezelfde dag ook de stekker uit Office 2003.
Na 8 april zal Office 2003, dat op 21 oktober 2003 op de markt kwam, geen beveiligingsupdates meer ontvangen. Hoewel Microsoft heel wat moeite doet om het nieuws over het einde van Windows XP naar buiten te brengen, blijft het in Redmond vrij stil over het meer dan tien jaar ouder kantoorpakket. In 2013 bracht Microsoft nog tien security bulletins voor Office 2013 uit; dit jaar tot nu toe één. Volgens Michael Silver van Gartner gaat het bij 30 tot 40% van de geïnstalleerde Office-pakketten nog over de tien jaar oude versie. De overstap naar Office 2007 werd door veel van die bedrijven bewust niet gemaakt uit onvrede met de nieuwe ribboninterface. Velen plannen samen met hun migratie naar Windows 7 om over te stappen naar Office 2010.

Minder beveiligingsrisico’s
"Mensen zitten niet zoveel in met support voor Office als voor een besturingssysteem," zegt Silver, "Office 2003 blijven draaien nadat er geen beveiligingspatches meer komen vormt zeker een risico, maar u kunt heel wat doen om het risico significant te verlagen, zoals macro’s standaard uitschakelen."
Gebruikers van Windows Vista kunnen niet terecht bij de nieuwste edities van Microsofts kantoorpakket, Office 2013 en Office 365, want die draaien enkel onder Windows 7 of 8/8.1. Office 2007 en 2010 worden niet meer door Microsoft verkocht. Andere alternatieven die wel onder Windows Vista draaien, zijn OpenOffice.org en LibreOffice.
Op 8 april trekt Microsoft ook de stekker uit Exchange Server 2003 en uit Office for Mac 2011 Service Pack 2.